Joulutervehdys Vesijako-järven suojeluyhdistyksen jäsenille 20.12.2018

Teksti Marjut Rapp

Viime keväänä jäiden sulaessa oli Vesijako-järven pinta ennätyskorkealla. Tätä edesauttoivat sateinen syksy sekä runsasluminen talvi. Yhdistyksemme hallituksen jäsen muisteli, että tällaista runsaslumista talvea ja nopeaa lumien sulamista on sattunut aika harvoin – noin kerran 10-15 vuodessa.

Routaa oli vähän ja lumi suli nopeasti ottaen maasta humusta mukaansa virratessaan järveen. Tästä johtuen vesi oli keväällä ruskeampaa kuin yleensä. Vesi kirkastui pian kesää kohden mentäessä. Kevät ja kesä olivatkin sitten ennätyshelteiset ja vähäsateiset, mikä näkyi myös rajuna vedenpinnan laskuna. Eikä vedenpinta syksyn kuluessa juurikaan noussut. Pitkäjaksoinen helleaalto toi tullessaan myös muutamia sinilevähavaintoja, jotka hävisivät nopeasti.

Toukokuussa yhdistyksemme kotisivut päivittyivät. Osoitteessa www.vesijako.fi kerrotaan yhdistyksestä ja sen toiminnasta. Sivustolla on tarinoita ja kuvia Vesijaosta sekä uutisia ajankohtaisista asioista ja tapahtumista. Aina kun kotisivuilla on jotain uutta, siitä tiedotetaan FB-sivumme kautta Vesijako- & Kasiniemi FB-ryhmissä.

Kurenlahden Isonsalmen ennallistaminen oli ollut jo pitkään lahden ranta-asukkaiden mietteissä. Tänä syksynä yhdistyksemme otti hankkeen vetääkseen. Hankkeeseen saatiin rahoitusta Vesijaon kalastuskunnalta ja suojeluyhdistykseltä. Uskomme lahden virkistyskäytön paranevan salmen aukaisulla ja lahden vesikasvien säännöllisellä niitolla. Padasjoen Sanomat sai vihiä hankkeesta ja kirjoitti lehtijutun aiheesta 5.12.2018. Lehtiartikkelin ja jutusta lisää voit lukea kotisivuiltamme.

Ensi vuonna jatkamme laskeutusaltaiden, pohjapatojen ja kosteikkojen suunnittelutyötä. Kyseisten hankkeiden toteutumisen myötä järveen kulkeutuisi entistä vähemmän humusta ja ravinteita. Ne kun rehevöittävät varsinkin järven matalimpia kohtia. Rehevöityminen lisää särkikaloja ja arvokalat vähenevät, kalaverkot ja rantakivet limoittuvat. Veden väri voi muuttua ja hajuhaittoja voi esiintyä. Kurenlahden kunnostustyöt jatkuvat vesikasvien niittotalkoilla ja laskeutusaltaiden kunnostuksella. Niittotalkoita voidaan järjestää myös muissa lahdissa, mikäli ranta-asukkailla riittää innostusta!

Vesijako-järvi on jo jäätynyt. Lumihuntu peittää pian järvemme ja sitä reunustavat talot, piharakennukset, kesämökit ja luonnon ympärillään. Joulu kolkuttaa ovella ja vuosi on kohta vaihtumassa.

Kiitokset jäsenyydestänne ja tuestanne yhdistyksellemme yhteisen järvemme hyväksi.

Toivotamme teille Rauhallista Joulua & Onnellista Uutta Vuotta 2019!

Vesijako-järven suojeluyhdistys ry:n hallitus

Marjut Rapp, puheenjohtaja & sihteeri

Puh. 050 336 9217, marjut.rapp@live.fi