Vesikasvien niittoaika lähestyy!

Teksti Marjut Rapp

Mikäli vesikasveja alkaa olla rannassasi haitaksi asti, niiden säännöllinen poisto kannattaa. Tehokkain niittoaika on heinä/elokuun vaihteessa. Kun niittoa tehdään säännöllisesti muutamana vuonna peräkkäin, vesikasvien määrä vähenee. Niittämättömät vesikasvit maatuvat kasvukauden jälkeen järven pohjaan lietteeksi. Vesikasveja ei saa jättää veteen vaan ne on läjitettävä omalle tontille riittävän kauas vesistöstä.

Kaikkea ei kannata poistaa, etenkin ojien suissa vesikasvillisuus myös pidättää valuma-alueelta järveen tulevaa ravinnekuormitusta. Vesikasvit tarjoavat kaloille suojaa ja lisääntymispaikkoja sekä vesilinnustolle ruokailu-, pesimis- ja levähdysalueita.

Vesijako-järven suojeluyhdistys huoltaa ja teroittaa järviviikatteet vuosittain. Mikäli olet maksanut yhdistyksemme vuosittaisen jäsenmaksun voit lainata järviviikatetta seuraavilta henkilöiltä:

  • Romonkulma ja Salmentaustanjärvi: Aimo Kainiemi 040 704 2304
  • Vesijaon kylä: Jari Hokka 0400 977 888
  • Kasiniemi: Raimo Turtiainen 050 1701
  • Kurenlahti: Pekka Salonen 040 775 5454

Ohje järviviikatteen käyttöön: Tarvitaan kaksi henkilöä, vene ja pieni perämoottori (tai vahva soutaja). Perämoottorin kanssa niitto tapahtuu etutuhdolta veneen sivulta ja soutaen päinvastoin, soutu etutuhdolta ja niitto veneen perästä.

Suojeluyhdistys on osallistunut useampiin niittotalkoisiin Vesijako-järvellä ja organisoinut mm. Ely-keskuksen avustamat Kurenlahden niittotalkoot 2019 ja 2020.

Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, tutustu ensin ymparisto.fi -ohjeisiin. Allaoleva linkki on lisätty myös kotisivuillemme. http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesistojen_kunnostus/Rantojen_kunnostus/Vesikasvien_poisto