Järvivisio

Vesijako-järven järvivisiona on säilyttää järven puhtaus ja luonnonmukaisuus sekä vakituisten ja vapaa-ajanasukkaiden viihtyvyys myös tulevaisuudessa. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan yhteistä näkemystä, yhteistyötä, toimenpiteitä ja hyväksyntää eri toimijoiden, kuten maanomistajien sekä osakas- ja kalastuskuntien kanssa.

Järvivisiossa on arvioitu Vesijako-järven biologista tasapainotilaa kuormittavia tekijöitä tilanteessa, jolloin kaikki voimassaolevan rantakaavan mukaiset rakennuspaikat on otettu käyttöön. Tämän arvioidaan tapahtuvan noin vuosina 2030 – 2040. Lisäksi tavoitteena on esittää ratkaisuja ja toimenpiteitä, jotka ovat tarpeellisia järvialueen säilyttämiseksi kokonaisuudessaan mahdollisimman luonnontilaisena huomioiden maa- ja metsätalouden toimintaedellytysten aiheuttaman kuormituksen sekä lisääntyvän virkistyskäytön aiheuttaman kuormituksen kasvun.

Järvialueella tapahtuneita muutoksia ja järvivision päivitystarvetta arvioidaan noin viiden vuoden välein. Samoin arvioidaan tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia järviluontoon ja uusien toimenpiteiden tarpeellisuutta.

1. LÄHTÖKOHDAT JA TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

Järvivisio on laadittu kartoittamalla nykyisin vallitsevia olosuhteita ja arvioitu olosuhteissa mahdollisesti tapahtuvia muutoksia vuoteen 2030 – 2040 mennessä. Kartoituksen perusteella työryhmä päätyi seuraavaan näkemykseen:

• Nykyisin rakennettuja rantakiinteistöjä on noin 250 ja voimassa olevan rantakaavan mukaisesti rakennettuja rantakiinteistöjä on lopputilanteessa noin 420.
    • rantakiinteistöjen jätevesikuormitus ja muut päästöt mahdollisesti lisääntyvät uudisrakentamisen, varustelutason noston sekä kiinteistöjen lisääntyvän käytön myötä, vaikka kiinteistöillä suoritettaisiinkin ns. haja-asutuksen jätevesiasetuksen (Valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla 209/2011) edellyttämiä toimenpiteitä.
  • Yhteiskäyttöalueiden kautta järvellä liikkuvia veneilijöitä on nykyisin noin 50 ja lopputilanteessa veneilijöitä arvioidaan olevan noin 150 (arvio).
    • vesiliikenteen aiheuttamat kemikaali- ja melupäästöt vähentynevät tulevaisuudessa kehittyvän moottoritekniikan (esim. sähkömoottorit) johdosta
    • vesiliikenteen aiheuttamat häiriöt vesistön luonnonmukaisille eläimille (linnut, kalat ja nisäkkäät) lisääntyvät oleellisesti ilman liikennettä rajoittavien toimenpiteiden käyttöönottoa (esim. nopeusrajoitukset), mikäli arvioitu veneilijöiden määrä toteutuu
  • Maatalous- ja asutusalueilta olemassa olevien ojien kautta valuva ravinne-, bakteorologinen- ja humuskuorma (erityisesti hulevedet) oletettavasti vähenee tulevaisuudessa voimaan tulevien uusien rajoitusten johdosta.
  • Metsä- ja suoalueilta nykyisten ojien kautta valuva ravinne- ja humuskuorma (erityisesti hulevedet) säilynevät nykyisellä tasolla ilman rajoittavia uusia toimenpiteitä.
  • Järven vedenkorkeuden huomattava laskeminen kesäisin jatkuu.
  • Vehkajärven vedenjuoksutusta koskevat voimassaolevat määräykset eivät vastaa nykypäivän tilannetta eivätkä mahdollista järvien toimimista yhtenä vesistöalueena.

Tulevaisuudessa lisääntyvän kuormituksen määrään vaikuttanevat myös eri aloilla kehittyvä teknologia (esim. vesiliikenteen sähköistyminen), kehittyvä lainsäädäntö ja väestön muuttuvat käytöstottumukset puhtaan luonnon arvostuksen kasvaessa. Lisäksi on huomioitu järvialueella toimivien ihmisten toisilleen aiheuttamat riskit ja häiriöt (esim. melusaaste ja turvallisuusriskit).

2. TOIMENPITEET JÄRVIALUEEN SÄILYTTÄMISEKSI MAHDOLLISIMMAN LUONNONTILAISENA

Järvivision toteuttaminen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden, kuten maanomistajien sekä osakas- ja kalastuskuntien kanssa. Lisäksi mökkivuokrausta harjoittavien yrityksien olisi ohjeistettava asiakkaansa toimimaan järvellä yhteisesti hyväksyttyjen ohjeiden mukaisesti.

Seuraavassa on esitetty toimenpiteitä järvialueen säilyttämiseksi mahdollisimman luonnontilaisena. Osa esitetyistä toimenpiteistä on toteutettavissa lyhyellä aikavälillä ja osa toimenpiteistä vaatii useamman vuoden työtä toteutuakseen. Lisäksi osa toimenpiteistä ovat ajankohtaisia ja osan toimenpiteen toteutusajankohta on myöhemmin tulevaisuudessa. Toimenpiteiden toteutusmahdollisuuksia ja –ajankohtia arvioidaan eri tahojen kanssa vuosittain sekä järvivision päivityksen yhteydessä noin 5 vuoden välein. Esitetyt toimenpiteet toimivat pohjana toimintasuunnitelmien laatimiselle tuleville vuosille.

2.1  Asuinkiinteistöjen ja vapaa-ajanasuntojen jätevesipäästöjen vähentäminen
  • Kiinnitetään vakituisten ja erityisesti vapaa-ajan asukkaiden huomio erilaisten ratkaisujen eriarvoisuuteen päästöjen suhteen, kuten esimerkiksi:
    • Jos toteutetaan vesi-WC, on mustien vesien johtaminen umpisäiliöön ainoa huoleton ja luotettava ratkaisu
    • Harmaiden vesien puhdistaminen (tarvittaessa kaksoisviemäröinti, jos on vesi-WC) on hallittavissa suhteellisen helposti harmaavesisuodattimella
    • Kesäkäytössä kompostoiva ja erotteleva ulkokäymälä oikein sijoitettuna on suositeltava ratkaisu
    • Kaikki päästöt umpisäiliöön antaa “mielenrauhaa” erityisesti kivikkoisilla rantakiinteistöillä

Vaikutukset:
    • Jätevesien hallinta ja käsittely paranee
    • Vesien mukana kulkeutuvien ravinteiden määrää saadaan vähennettyä

2.2 Maataloudessa syntyvien päästöjen vähentäminen
  • Maatalouden lietteiden levityksen rajoittaminen rantapelloilla ja laskuojien läheisyydessä kulloinkin voimassa olevien määräysten mukaisesti
  • Perehdytään toimialaa koskeviin ohjeisiin ja määräyksiin sekä seurataan alan toimijoiden toimenpiteitä ja ollaan tarvittaessa yhteydessä viranomaisiin. Yhdistys voi pyydettäessä viedä tietoa eteenpäin viranomaisille.

• Vesien mukana kulkeutuvien ravinteiden määrää saadaan vähennettyä
    • Vedenlaatu paranee
    • Puhdas uima- ja talousvesi saadaan todennäköisesti paremmin turvatuksi

2.3 Metsätaloudessa syntyvien päästöjen vähentäminen